23 sierpnia 2012

Jak żyć bez cukru?

Z powodu swojej diety, o której pisałam w poprzednich postach, byłam zmuszona baaaardzo ograniczyć cukier, a najlepiej całkowicie z niego zrezygnować. Również z tego "naturalnego", czyli owoców.
 Moja miłość do owoców jest jednak tak wielka, że nie potrafię całkowicie ich wyeliminować, a zwłaszcza teraz, latem. W diecie mogę sobie pozwolić na dużo malin, borówek amerykańskich i porzeczek, gdyż te zawierają najmniej cukru. Maliny zawierają również bardzo dużo błonnika, który wspomaga naszą przemianę materii i oczywiście pomaga w odchudzaniu. Najwięcej cukru mają zaś jabłka, które są zabronione w moim jadłospisie.

A teraz pytanie: Czym zastąpić cukier?
1.Ksylitol, czyli cukier brzozowy. Jak sama nazwa mówi, uzyskiwany jest z drzewa brzozowego. Jego zalety:
-nie fermentuje w przewodzie pokarmowym, czyli nie karmi drożdżaków (grzybów, candidy, jak kto woli)
-bezpieczny dla diabetyków
-ma 2x MNIEJ KALORII niż zwykły cukier
-ma antybakteryjne działanie
-potrafi likwidować drobne ubytki próchnicze, zapalenia dziąseł
-redukuje psucie się zębów, dlatego wskazane jest przepłukanie jamy ustnej rozpuszczonym w ślinie ksylitolem po umyciu zębów
-zmniejsza łaknienie cukru

Osobiście używam ksylitolu od 2 miesięcy. Kupuję opakowania po 25g, cena takiego to ok 12-15 zł. Można powiedzieć, że to dosyć dużo jak na "cukier do herbaty", ale jak widać nie jest to zwykły cukier. Polecam poczytać sobie trochę o xylitolu, to, co napisałam wyżej to zaledwie garstka jego zalet. Wprowadzenie go do naszej diety na pewno będzie zbawienne dla organizmu.

2.Stewia, czyli roślina o słodkich liściach, naturalny słodzik. Można uprawiać ją samodzielnie. Zalety:
-nie ma kalorii
-słodsza od zwykłego cukru
-nie powoduje próchnicy zębów
-bezpieczna dla diabetyków
-nie ulega fermentacji

Niestety jeszcze nie miałam okazji próbować stewii. Wiem jedynie, że można dostać ją bez problemu w sklepie ze zdrową żywnością. Jest dostępna w postaci tabletek, cena podobna do ceny ksylitolu.

3.Syrop z agawy, produkowany w Meksyku z wybranych gatunków kaktusa. Ma smak i wygląd podobny do miodu, z tą różnicą, że jest bardziej płynny.
-dużo słodszy od zwykłego cukru
-zawiera dużo inuliny, naturalnego probiotyku powodującego wzrost korzystnej flory układu pokarmowego
-obniża poziom cholesterolu
-zapobiega zaparciom
-niski indeks glikemiczny
-źródło błonnika

Cena waha się od 20 do 30 zł za 500ml.

3 komentarze:

  1. Zakupiłam Stewię i...okropnie mi nie smakuje...będę się dłuuuugo przestawiać. ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. taaak, ciężko jest się przestawić, ale WARTO! :) trzymam kciuki

      Usuń
  2. też zredukowałam cukier. na początku było bardzo trudno - oj, bardzo, ale teraz jest ok. organizm z czasem się przestawia na inny sposób odżywiania. dużo też daje nastawienie psychiczne - skoro dieta to dieta :)

    OdpowiedzUsuń